Torsk

Fisk og skalldyr er, med få unntak, både sunnere og mer miljøvennlig enn kjøtt. (Illustrasjonsfoto: Barney Moss / flickr. Creative Commons-lisens)

Fisk og skalldyr

Fisk og skalldyr er i utgangspunktet sunn og miljøvennlig mat. Men noen bestander er truet, og noen inneholder miljøgifter.

Seperator 28.12.2012 Del/Tips Skriv ut

Erstatt kjøtt med fisk

  • Currently 1 out of 5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Takk for din stemme

Du har allerede stemt

Stemmen din er endret

Logg inn for å stemme

Fisk er både sunnere og mindre miljøbelastende enn kjøtt. Fisk er en god kilde for viktige næringsstoffer som protein, vitamin B12, selen og jod. Fet fisk og tran er de viktigste kildene for de lange flerumettede omega-3-fettsyrene og vitamin D. Myndighetene mener det er sunt å spise fisk til middag to-tre ganger i uka eller mer, men husk å variere mellom fiskeslagene.

Velg sunn og bærekraftig sjømat

  • Currently 0 out of 5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Takk for din stemme

Du har allerede stemt

Stemmen din er endret

Logg inn for å stemme

Disse artene kommer fra bærekraftige bestander, har lavt energiforbruk og klimagassutslipp i fangst/oppdrett og inneholder stort sett små mengder miljøgifter:

  • Blåskjell
  • Hyse (Kolje)
  • Kamskjell
  • Kongekrabbe
  • Makrell
  • Sei
  • Sild
  • Taskekrabbe
  • Østers

Denne lista er ikke uttømmende, og den omfatter ikke ferskvannsfisk. Lista er basert på WWFs sjømatguide, en SINTEF-rapport om klimagassutslipp fra sjømat og kostholdsråd fra Mattilsynet.

Velg miljømerket fisk

  • Currently 0 out of 5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Takk for din stemme

Du har allerede stemt

Stemmen din er endret

Logg inn for å stemme

Fisk og sjømat som er merket med MSC-merket, ASC-merket, KRAV-merket eller Ø-merket er generelt gode miljøvalg. MSC og KRAV garanterer blant annet at produktet kommer fra bærekraftig fiske, mens Ø-merket og ASC-merket gir en garanti for at det er tatt miljøhensyn ved oppdrett.

Sjekk WWFs sjømatguide

  • Currently 0 out of 5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Takk for din stemme

Du har allerede stemt

Stemmen din er endret

Logg inn for å stemme

Ifølge WWF er 75 prosent av verdens fiskebestander utsatt for intenst fiske eller truet av overfiske. Du bør styre unna kysttorsk, uer, norsk hummer, vill kveite og scampi. Torsk fra barentshavet, sei, makrell og 11 andre fiske- og skalldyrslag er derimot ok. Se WWFs sjømatguide for en full oversikt.

Sjømatguiden tar ikke hensyn til miljøgiftinnhold eller klimagassutslipp fra fangst/oppdrett.

Styr unna giftig fisk

  • Currently 0 out of 5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Takk for din stemme

Du har allerede stemt

Stemmen din er endret

Logg inn for å stemme

En del sjømat er forurenset med miljøgifter. Noen fjorder er så forurenset at Mattilsynet fraråder å spise fisk og skalldyr derfra. Mattilsynet advarer også gravide og ammende kvinner mot blant annet fiskelever og flere typer ferskvannsfisk, på grunn av relativt høyt innhold av miljøgifter. Oppdrettslaks, sild og annen fet fisk inneholder noe miljøgifter, og Mattilsynet fraråder å spise fet fisk mer enn to ganger i uka på grunn av miljøgiftinnholdet.

Se Mattilsynets anbefalinger for trygg fisk og sjømat.

Velg klimasmart fisk

  • Currently 0 out of 5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Takk for din stemme

Du har allerede stemt

Stemmen din er endret

Logg inn for å stemme

Velg fisk som forårsaker lite klimagassutslipp. Makrell, sild og blåskjell kommer veldig godt ut. Torsk og oppdrettslaks er heller ikke er noe dårlig valg med hensyn til klimagassutslipp. Her kan du sjekke utslippet fra forskjellig sjømat.


RELATERTE ARTIKLER

Grønn hverdag

Ø-merket for serveringssteder

Debios serveringsmerker i gull, sølv og bronse viser hvor stor del av maten på menyen som er økologisk.

Grønn hverdag

ASC - Aquaculture Stewardship Council

ASC er et uavhengig miljømerke for fisk og sjømat fra oppdrett. Merket garanterer at produktet kommer fra ansvarlig havbruk.

Guide til bærekraftig sushi

Mye av sjømaten som brukes i sushi er truet eller har alvorlige miljømessige konsekvenser. Her får du en oversikt over hva du gjerne kan spise mer av, og hva du bør styre helt unna.

- Sushi-boomen ødelegger verdenshavene

Verdens raskt voksende sushiforbruk er i ferd med å bli en stor belastning for verdenshavene. Men en omlegging til mer bærekraftig sushi er mulig.

Handlekurv

Handlekurven din er tom