Enøk-kurs

Lærer bort smarte strømsparetriks

Lurer du på hva du skal gjøre når det trekker? Eller om du skal bytte til sparepærer eller led-pærer? Nå kan du lære å spare strøm med enkle tiltak i boligen.

Brita Haneberg Seperator 12.01.2012 Del/Tips Skriv ut
enøkkurs2

- Denne er bra! På kurset viser Astrid Bjerke hvordan lyspærene i demonstrasjonsrekka lyser omtrent like sterkt, men bruker henholdsvis 2, 2, 40, 28 og 7 Watt.

- Det handler om fysikk, roper Astrid Bjerke ut og viser med store armbevegelser: - Varm luft stiger! Lar du spjeldet stå åpent når peisen ikke er i bruk, forsvinner varmen ut av pipen. Til ingen nytte!

Det er november, og Grønn Hverdag og Oslo kommune har invitert til en helt ny type enøk-kurs. Her er ikke temaet varmepumper eller renovering med trelags vinduer.

– Vi skal gå tettere inn på de rådene man blir bombardert med; monter tettelister, still panelovnene på nattsenking, bytt til sparepærer og så videre. Vi viser hvordan, og vi hjelper deg til selv å vurdere hva som er mest effektivt i din bolig, forklarer miljørådgiveren fra Grønn Hverdag.

Bedre komfort

Selvhjelpskurs i energisparing kan man kanskje kalle det. Astrid Bjerke brenner for strømsparing, og aller mest for de enkle ting vi selv kan fikse. Justering av dører og vinduer slik at de tetter bedre, for eksempel. Slett ingen heksekunst, forstår vi, og gleder oss til å komme hjem og ta fatt.

- Jeg har sett eksempler på at et sammenrullet teppe nederst foran verandadøren, har gjort underverker på kalde vinterdager. Hun fremhever at det å stoppe trekken ikke bare handler om å spare penger, men også om komfort – et mer behagelig innemiljø.

Praktiske filmsnutter

De nye kursene holdes i første omgang i Oslo, men Bjerke håper også andre kommuner vil være interesserte i å tilby dette til sine innbyggere. I tillegg har det blitt laget en rekke korte, praktiske filmsnutter som snart blir tilgjengelige på Grønn Hverdags nettsider.

Se oversikt over kursdatoer for gratis kurs i strømsparing i Oslo


RELATERTE ARTIKLER

Enøkskolen: Lage mat

Med gode vaner kan vi redusere strømbruken når vi lager mat. Grønn Hverdags Astrid Bjerke viser hvordan.

Enøkskolen: Vindustrekk og gardiner

Ved å plassere panelovnene under vinduene og å bruke gardiner kan du stoppe noe av trekken fra vinduene. Grønn Hverdags Astrid Bjerke viser hvordan.

Enøkskolen: Justere ytterdør

Hvis ytterdøren ikke tetter skikkelig, kan du selv justere den slik at det blir mindre kald trekk. Her viser Astrid Bjerke fra Grønn Hverdag hvordan.

Enøkskolen: Varmtvannsbereder

Stiller varmtvannsberederen på 70 grader, minsker du varmetapet uten å risikere legionella-bakterier. Det er ingen heksekunst å ordne det selv, viser Grønn Hverdags Astrid Bjerke her.

Etiske produkter

Vintage- og økoklær, grønne frisører, kompostbeholdere, tøybleier og økomat på døra. Finn de gode alternativene her!

Hvor grønn er du?

Test dine kunnskaper om miljø og etikk i denne uhøytidelige quizen!

Viderefører arbeidet til Grønn Hverdag

Grønn Hverdag har meldt oppbud og blitt slått konkurs, men Norges to største miljøorganisasjoner inngår samarbeid for å videreføre arven. Målet er å få opp miljøengasjementet i den norske befolkningen.